Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Min svärdotter är så sluten – hur får jag en bättre relation till henne?

22 apr, 2024 
Två kvinnor som sitter i en soffa.
Foto: TT
”Carmen” har svårt att få kontakt med sin svärdotter och undrar vad hon kan göra för att förbättra relationen. Socionomen Maria Jacqueline Bratt ger råd.
Annons
Äldsta syskonet? Se 5 vanliga saker som tas upp i terapinBrand logo
Äldsta syskonet? Se 5 vanliga saker som tas upp i terapin

Fråga: Jag är en kvinna som skulle behöva lite råd ifrån dig. Min man och jag har tre vuxna söner och vi har en fin relation till dem alla tre. Två av dem är gifta och har underbara fruar och vi har även fått fem barnbarn. Tyvärr hade jag själv en svår relation till min svärmor innan hon dog så jag har alltid sagt till mig själv att jag ska bli en bra svärmor som inte lägger mig i.

Enligt mig så har mina äldsta söner fått världens bästa fruar. Jag älskar mina svärdöttrar och har en väldigt bra relation till dem. De kontaktar mig självmant om olika saker, ber om hjälp eller råd vilket känns väldigt fint. Jag är verkligen tacksam och glad för det.

När det sedan gäller vår yngste son så var han singel ganska länge, men träffade sedan en tjej och allt gick ganska fort. De flyttade ihop och förlovade sig inom några månader. Vi var förstås glada för hans skull då han verkade väldigt glad och lycklig.

Annons

Tyvärr kände jag ganska snabbt att det var svårt att nå hans flickvän. Hon var fåordig och lite ”instängd” i sig själv och hon kändes överlag stel och inte avslappnad. Jag tänkte att det skulle gå över och att det nog mest var nu i början. Men tyvärr har det inte blivit bättre trots att jag verkligen ansträngt mig för att lära känna henne och tycka om henne. Jag vill verkligen kunna tycka om henne och få en bra relation till henne precis som med mina andra svärdöttrar, men hur ska jag göra?

/Carmen

Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar: "Du gör så gott du kan"

Det är fint av dig att du vill skapa en bra relation till dina svärdöttrar. Vi har nog alla hört om hur det kan vara att ha en svärmor som går en på nerverna. Att du har egen erfarenhet av det gör säkert att du försöker vara en bättre svärmor själv. Det är alltid bra att dra nytta av sina egna upplevelser och försöka förändra och förbättra.

Annons

Maria Jacqueline Bratt

  • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
  • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
  • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.

Dock är det ju så att man inte väljer sina svärdöttrar/svärsöner och inte heller svärföräldrar. Ibland blir det rena lyckokasten och man får en fantastisk relation. Ibland blir det mindre lyckat. Du har haft turen att få två svärdöttrar där det uppenbarligen fungerar bra och där ni ömsesidigt tycks gilla varandra. Det är bara att gratulera.

När det gäller din tredje och senaste svärdotter så har ni ännu inte riktigt hittat varandra på samma sätt. Men din sons och hennes förhållande är fortfarande ganska nytt så ni har säkert inte hunnit lära känna varandra riktigt än. Ibland kan det ta längre tid att komma någon in på livet. Vi är alla så olika och tar olika lång tid på oss att släppa någon nära. Din nya svärdotter kan vara blyg och mer privat i sin personlighet och därför svårare att lära känna.

Annons

Jag tycker att du ska tänka att du gör så gott du kan. Kanske kommer ni aldrig att få samma nära relation som du och de andra har men ni kan fortfarande ha en fin, respektfull och trevlig relation. Försök att inte jämföra henne med de andra utan se henne som en egen person. Kanske känner hon att du anstränger dig och är för ”på” för henne. Om du tar ett steg tillbaka så kanske hon känner sig bekvämare. Vanlig vänlighet och respekt räcker långt. Visa att du är intresserad men låt henne också ha sin egen sfär. Kanske löser det upp sig med tiden eller så får du helt enkel en mindre nära relation till henne. Det viktiga är ändå att din son och hon har det bra tillsammans och att ni alla visar varandra respekt.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till fragaexperten@mabra.com. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons